alt

De algemene gezondheid wordt voor een groot deel beïnvloed door het microbiologische evenwicht in de darmen

Gepubliceerd op: 29-01-2020

De darm met haar microbioom heeft grote invloed op het immuunsysteem.

Behalve dat de darmen het grootste lichaamsoppervlak hebben, huizen ook honderd duizenden miljarden bacteriën in de darmen, vele malen meer dan er lichaamscellen zijn.
Gezondheid wordt voor een groot deel beïnvloed door het microbiologische evenwicht in de darmen.

Zo vervullen gunstige darmbacteriën diverse functies, waaronder het vormen van een barrièrelaag in het darmslijmvlies, waardoor pathogenen moeilijker kunnen hechten.

 

Daarnaast vervult het microbioom vele andere functies, waaronder:

  • het ondersteunen van de voedselvertering
  • het produceren en afscheiden van antibiotische stoffen
  • de productie van korte keten vetzuren als voeding voor het darmepitheel en verlaging van de pH
  • de productie van kleine hoeveelheden vitaminen  
  • de productie van tal van metabolieten, deze zijn o.a. van belang voor de hersenen
  • ook verminderen probiotische bacteriën de kans op ziekte door regulatie en modulatie van het immuunsysteem

GLUTAMINE
Hoewel glutamine het meest voorkomende niet-essentiële aminozuur in het lichaam is, zijn er soms toch omstandigheden waarin tekorten aan glutamine kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door langdurige stress, langdurige inspanning of infecties. Glutamine is bij veel processen betrokken in het lichaam.
Zo wordt glutamine gebruikt in de energiestofwisseling, maar is het tevens een belangrijke energiebron voor snel delende cellen en weefsels zoals het darmepitheel en immuuncellen. Glutamine is belangrijk voor de productie van purines en pyrimidines; de bouwstenen van DNA en RNA. Deze rol van glutamine is voor de snel delende cellen zoals die van het immuunsysteem en het darmepitheel erg belangrijk. In de darmen wordt glutamine niet alleen gebruikt voor de regeneratie van darmepitheel, maar ook voor de vorming van tight junctions.
 
PREBIOTICUM
Om zich optimaal te voeden, hebben onze darmbacteriën bepaalde vezels nodig, waarmee ze de voor de menselijke gezondheid essentiële korte keten vetzuren (SCFA), zoals boterzuur kunnen produceren. Boterzuur is een belangrijke energieleverancier voor onze darmepitheelcellen, waarover we de door de voeding geleverde micro- en macronutriënten moeten opnemen. Een proces dat veel energie verbruikt.
Talrijke studies hebben aangetoond dat we in symbiose leven met microbioom en dat we onze gezondheid kunnen verbeteren door het bevorderen van butyraat-vormende bacteriëngroepen. Een dagelijkse inname van 10 gram vezels van bijvoorbeeld acacia en inuline tonen een significante groei van bifidobacteriën en lactobacilli.
Afgezien van de duidelijke voordelen voor de darmflora is ook aangetoond dat oplosbare vezels een gunstig effect hebben op de glucosebalans. Het leidt tot minder afgifte van het bloedvat-beschadigende insuline en kan helpen de drang naar suiker tegen te gaan. Op deze manier kan het ook bijdragen aan gewichtsbeheersing.
Voorlopig onderzoek suggereert dat acaciavezels kunnen helpen om de body mass index (BMI) en het lichaamsvetpercentage te verminderen. Studies suggereren tevens dat de dagelijkse inname van voldoende vezels ook het cholesterolgehalte kan verlagen.
 
PROBIOTICA
Probiotica met de ProbioAct Technologie zorgt ervoor dat de bacteriën sneller actief worden na het oplossen in water. Ook zorgt deze technologie er voor dat de bacteriën een verhoogde overlevingskans hebben tijdens de maagpassage. Hierdoor bereiken meer levende bacteriën de darmen, waar zij hun gunstige werking kunnen uitoefenen.
Probiotica gaat heel goed samen met orthomoleculaire therapieën. Dit komt door de verbetering van de opname van nutriënten.
 
NUCLEOTIDEN
Nucleotiden hebben een belangrijke rol in de cellulaire ontwikkeling in het lichaam en een zeer belangrijk effect op de reactiviteit van het immuunsysteem. Voor de darmflora zijn nucleotiden groeifactoren voor verschillende soorten bifidobacteriën. Nucleotiden bevorderen de afgifte van andere groeifactoren in het darmlumen. De eigen aanmaak van nucleotiden van de epitheelcellen is te laag om in hun behoefte te kunnen voorzien. De effecten van nucleotide suppletie op darmcellen (binnen 3 weken) zijn 25% hogere villi en een toename van het slijmvliesoppervlak van de darm.
Nucleotide-suppletie in een hoog beschikbare vorm en op een evenwichtige manier toegevoegd aan de voeding kan dus een aanzienlijk effect hebben op de gezondheid.