Basisprincipes PNEI

CellCare Academy is een academie voor gezondheidswetenschappen, gebaseerd op het werkveld van Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie (PNEI). Deze relatief jonge interdisciplinaire wetenschap bestudeert de interacties tussen de psyche, het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het afweersysteem. Het onderzoekt hoe deze systemen met elkaar communiceren en hoe verstoringen van invloed kunnen zijn op de gezondheid. 

 

Binnen de PNEI vormen genetische aanleg (DNA) en omgevingsfactoren (epigenetica, methylering, nutrigenomics) een stevig fundament voor de benadering van preventie, diagnose en behandeling van ziekten. Daarnaast is begrip van de functionaliteit van neurotransmitters van fundamenteel belang omdat het de basis vormt voor de communicatie tussen de systemen. 

In het veranderende zorglandschap wordt steeds meer de nadruk gelegd op deze gepersonaliseerde vorm van geneeskunde.

 

Binnen PNEI denk- en werkmodellen draait het om:

 • patroonherkenning
 • oorzakelijke verbanden
 • werkingsmechanismen 
 • herstellen en/of optimaliseren van fysiologische processen.

 

 

 

Functionele benadering

De voortschrijdende inzichten binnen PNEI resulteren in een functionele benadering van de geneeskunde, die complementair is aan de huisartsengeneeskunde en de medisch specialistische zorg. 

 

Als gezondheidswetenschappelijke stroming slaat PNEI een brug tussen medische wetenschap, acute fase geneeskunde en functionele geneeskunde.

 

 

Wat kun je ermee in de praktijk?

De benadering vanuit de PNEI biedt de mogelijkheid om succesvolle behandelingen toe te passen op tal van chronische ziektebeelden zoals onder meer:

 • stofwisseling gerelateerde problemen
 • ontsteking gerelateerde problemen
 • hormoon gerelateerde problemen
 • neurodegeneratieve aandoeningen 
 • ontwikkelingsproblemen. 
   

 

Als het gaat om gezondheid biedt PNEI ook handvatten ten behoeve van preventie, herstel en optimalisatie op het gebied van arbeid en sport. Met behulp van deze gepersonaliseerde aanpak verbeter je de gezondheid en het prestatieniveau van werknemers, managers, directeuren en (semi)professionele sporters.  

 

De praktijk leert dat maatwerk de sleutel is voor het effectief behandelen en begeleiden van zowel chronisch zieken als van gezonde mensen die streven naar een optimale gezondheid.

 

 

 

Op de hoogte gehouden worden over onze aanbiedingen en scholingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!