Recent is aangetoond dat vitamine D kan binden aan de virale spike-eiwitten, waardoor ze meer in de gesloten vorm blijven en de infectiviteit wordt verminderd (1).


Vitamine D kan de aangeboren en de adaptieve immuunreacties moduleren.

 

Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met een verhoogde auto-immuniteit, een verhoogde vatbaarheid voor infecties en een verhoogde stabiliteit van het endotheliale membraan (2).

 

De Gezondheidsraad concludeert dat ze op basis van de huidige stand van de wetenschap niet kan beoordelen of vitamine D-suppletie een gunstig effect kan hebben op de preventie van COVID-19. Ze ziet geen aanleiding het suppletieadvies aan te passen.

Wel zegt ze,

  • dat het voor iedereen belangrijk blijft om de voedingsnorm voor vitamine D te halen en
  • dat er meer aandacht moet komen voor groepen die weinig buiten komen vanwege de COVID-19-pandemie (risicogroep voor een tekort).

 

In een ideale wereld, zouden alle beslissingen over gezondheid moeten worden genomen op basis van overweldigend bewijs, maar een tijd van crisis kan vragen om een iets andere set regels (3).

 

[¹] .ᴮ., ᴰᵃᵛⁱᵈˢᵒⁿ, ᴬ.ᴰ., ᴮᵉʳᵍᵉʳ, ᴵ., ˢᶜʰᵃᶠᶠⁱᵗᶻᵉˡ, ᶜ., ˢᵖᵉⁿᶜᵉʳ, ᴶ. ᵃⁿᵈ ᴹᵘˡʰᵒˡˡᵃⁿᵈ, ᴬ.ᴶ. ⁽²⁰²¹⁾, ᴹᵒˡᵉᶜᵘˡᵃʳ ˢⁱᵐᵘˡᵃᵗⁱᵒⁿˢ ˢᵘᵍᵍᵉˢᵗ ⱽⁱᵗᵃᵐⁱⁿˢ, ᴿᵉᵗⁱⁿᵒⁱᵈˢ ᵃⁿᵈ ˢᵗᵉʳᵒⁱᵈˢ ᵃˢ ᴸⁱᵍᵃⁿᵈˢ ᵒᶠ ᵗʰᵉ ᶠʳᵉᵉ ᶠᵃᵗᵗʸ ᴬᶜⁱᵈ ᴾᵒᶜᵏᵉᵗ ᵒᶠ ᵗʰᵉ ˢᴬᴿˢ‐ᶜᵒⱽ‐² ˢᵖⁱᵏᵉ ᴾʳᵒᵗᵉⁱⁿ** . ᴬⁿᵍᵉʷ. ᶜʰᵉᵐ. ᴵⁿᵗ. ᴱᵈ.. ʰᵗᵗᵖˢ://ᵈᵒⁱ.ᵒʳᵍ/¹⁰.¹⁰⁰²/ᵃⁿⁱᵉ.²⁰²⁰¹⁵⁶³⁹

[²] ᶜʰᵃʳᵒᵉⁿⁿᵍᵃᵐ ᴺ, ᴴᵒˡⁱᶜᵏ ᴹᶠ. ᴵᵐᵐᵘⁿᵒˡᵒᵍⁱᶜ ᴱᶠᶠᵉᶜᵗˢ ᵒᶠ ⱽⁱᵗᵃᵐⁱⁿ ᴰ ᵒⁿ ᴴᵘᵐᵃⁿ ᴴᵉᵃˡᵗʰ ᵃⁿᵈ ᴰⁱˢᵉᵃˢᵉ. ᴺᵘᵗʳⁱᵉⁿᵗˢ. ²⁰²⁰ ᴶᵘˡ ¹⁵;¹²⁽⁷⁾:²⁰⁹⁷. ᵈᵒⁱ: ¹⁰.³³⁹⁰/ⁿᵘ¹²⁰⁷²⁰⁹⁷. ᴾᴹᴵᴰ: ³²⁶⁷⁹⁷⁸⁴; ᴾᴹᶜᴵᴰ: ᴾᴹᶜ⁷⁴⁰⁰⁹¹¹.

[³] ᵀʰᵉ ᴸᵃⁿᶜᵉᵗ ᴰⁱᵃᵇᵉᵗᵉˢ & ᴱⁿᵈᵒᶜʳⁱⁿᵒˡᵒᵍʸ,ⱽⁱᵗᵃᵐⁱⁿ ᴰ ᵃⁿᵈ ᶜᴼⱽᴵᴰ⁻¹⁹: ʷʰʸ ᵗʰᵉ ᶜᵒⁿᵗʳᵒᵛᵉʳˢʸ?,ᵀʰᵉ ᴸᵃⁿᶜᵉᵗ ᴰⁱᵃᵇᵉᵗᵉˢ & ᴱⁿᵈᵒᶜʳⁱⁿᵒˡᵒᵍʸ,ⱽᵒˡᵘᵐᵉ ⁹, ᴵˢˢᵘᵉ ²,

²⁰²¹,ᴾᵃᵍᵉ ⁵³,ᴵˢˢᴺ ²²¹³⁻⁸⁵⁸⁷,ʰᵗᵗᵖˢ://ᵈᵒⁱ.ᵒʳᵍ/¹⁰.¹⁰¹⁶/ˢ²²¹³⁻⁸⁵⁸⁷⁽²¹⁾⁰⁰⁰⁰³⁻⁶.