Voeding en gewrichtsaandoeningen

Het natuurlijk proces van verouderen is onlosmakelijk verbonden met oxidatie- en ontstekingsprocessen. Alleen de snelheid waarin dit gebeurt is afhankelijk van verschillende factoren. Aan de buitenkant van je lichaam is veroudering te herkennen aan een rimpelige huid en ouderdomsvlekken. Binnenin je lichaam resulteert veroudering in schade, slijtage en uiteindelijk functieverlies van bijvoorbeeld organen en gewichten. Chronische (laaggradige) ontstekingsprocessen spelen hierbij vaak een rol.

 

Wetenschappelijk onderzoek richt zich in toenemende mate op ontstekingsremmende en antioxidatieve effecten van micronutriënten en secundaire plantenbestanddelen uit voeding. Een toestand van oxidatieve stress, waarbij de vorming van reactieve zuurstofverbindingen groter is dan het antioxidantensysteem van het lichaam, ligt vaak aan de basis van verouderingsziekten. Er is steeds meer bewijs dat verschillen in de intake van nutriënten een essentiële rol zouden kunnen spelen in de pathogenese, de therapeutische respons en het herstel van bijvoorbeeld gewrichtsaandoeningen. Helaas is het toepassen van voedingsadviezen ter beheersing van chronische ziekten nog onvoldoende geïntegreerd in de studie geneeskunde en in de klinische praktijk. Wij lichten graag het belang van enkele nutriënten toe, want kwalitatief hoogwaardige zorg begint bij adequate voedingseducatie.   

 

Voeding heeft direct en indirect invloed op de immuunrespons. Bovendien beïnvloedt het ‘t immuunsysteem via het microbioom van de darm. Vooral het Mediterrane dieet en plantaardige voedingspatronen blijken effectief in het reduceren van pijn en invaliditeit bij reumatoïde artritis en osteoartritis. Dit komt door een afname van pro-inflammatoire cytokines en ontstekingsmediatoren zoals TNF-a, NF-kB, IL-1, IL-4, IL-6, IL8, IL-17, IL-23, COX-2, CRP en BSE en een toename van de antioxidatieve enzymen SOD, GPx en katalase.

Polyfenolen en mineralen 

Polyfenolen zijn secundaire plantenbestanddelen die de meest krachtige  antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen bezitten. Aan de mineralen magnesium, zink en selenium worden dezelfde eigenschappen toegedicht. In de natuur komen ze in veel verschillende soorten voedingsmiddelen. Hieronder vind je een overzicht van de groep polyfenolen, de bovengenoemde mineralen en hun herkomst.

Polyfenolen

Flavonoïden

 

Niet-flavonoïden

 
Subklassen:  Voedingsbronnen:  Subklassen: Voedingsbronnen: 
Flavan-3-olen  
(o.a. catechine, EGCG)
Appelschil, pruim, cacao, carobe, hazelnoten, pecannoten, groene thee  Vanillinezuur  Vanille, Ginkgo biloba, bessen, honing 
Flavonolen 
(o.a. quercitine) 
Kappertjes, ui, cacao, cranberry’s, appels Kaneelzuur  Kaneel, amaranth, quinoa 
Flavonen 
(o.a. apigenine, luteoline) 
Kruiden; o.a. kamille, pepermunt, thee; rooibos, groen, zwart, oolong, (groene blad) groenten, fruit, amaranth, quinoa  Polifenolische amiden 
(o.a. capsaïsine, piperine, avenantramiden) 
(chili)pepers, haver 
Flavanonen 
(o.a. hesperitine) 
Citrusfruit, quinoa, amaranth  Stilbenoïden 
(o.a resveratrol) 
Blauwe druiven
Isoflavonen 
(o.a. genisteïne, daïdzeïne) 
Soja, kikkererwten, alfalfa  Lignanen Sesamzaad, lijnzaad, cashewnoten spruiten 
Anthocyanidines 
(o.a. OPC, cyanidine, delphinidine)
Bessen, granaatappel, paarse mais, paarse zoete aardappel  Proteolytische enzymen 
(o.a. bromelaïne, papaïne, mangiferine
Ananas, papaya, mango, kiwi 
    Curcumine  Kurkuma
    Gingerol  Gember
    Rosmarijnzuur  Rozemarijn, oregano, citroenmelisse, salie, marjolein 
    Ellagzuur  Framboos, goli-bes, aardbei, bramen, granaatappel, zaden, walnoten, amandelen 
    Cafeïnezuur   Koffie 
    Furanocoumarines  Grapefruit, peterselie, koriander 

Mineralen

Soorten: Voedingsbronnen:
Magnesium  Groene (blad) groenten, peulvruchten, noten, zaden, onbewerkte granen 
Selenium Onbewerkte granen, vlees, gevogelte, vis, zeevoedsel, paranoten
Zink Oesters,  krab, kreeft, (rood) vlees, zaden, pitten, peulvruchten 

Deficiënties van de mineralen magnesium, selenium en zink worden in verband gebracht met inflammatoire en auto-immuunaandoeningen. Zo is selenium is een essentieel onderdeel van het enzym glutathionperoxidase (GPx), wat cellen beschermt tegen oxidatieve schade, en is zink o.a. van belang bij het behoud van een goed immuunsysteem.

Darmmicrobioom en immuunsysteem 

Het darmmicrobioom neemt gelukkig een steeds belangrijkere plek in binnen de geneeskunde. Het speelt een grote rol bij het functioneren van het immuunsysteem, de vertering en opname van voeding, de productie van korte-keten vetzuren en het handhaven van de darmintegriteit. Voeding heeft een grote invloed op de samenstelling van het darmmicrobioom. Dit komt onder meer door de aanwezigheid van (prebiotische) vezels en polyfenolen. Zo geeft een westers dieet (veel vet, suiker, rood en bewerkt vlees, geraffineerde granen, weinig vezels) een verminderde microbiële diversiteit met een toename van Fermicutes en een afname van Bacteroides. Een Mediterraan dieet en vezelrijke (plantaardige) voedingspatronen vergroten daarentegen de microbiële diversiteit met een toename van gunstige bacteriën zoals Bifidobacteriën, Lactobacillen, Akkermansia, Ruminococcus, Bacteroiden, Roseburia en een afname van o.a. Clostridium.  

Mogelijkheden voor in de praktijk 

Polyfenolen en micronutriënten zijn gelukkig in heel veel verschillende voedingsmiddelen aanwezig. Er zijn dus vele mogelijkheden om deze waardevolle nutriënten aan het dieet van mensen met ontstekingsgerelateerde gewrichtsaandoeningen toe te voegen. Indien nodig en gewenst kan er eveneens gekozen worden voor suppletie.   

Bronvermelding 

  • Baňuls-Mirete, M., Ogdie, A., Guma, M. (2020), Micronutrients: Essential treatment for Inflammatory Artitis? Current Rheumatology Reports 2020 Oct 26; 22(12): 87 
  • Koster, S.B.L, Thio, H.B. Voeding, het microbioom en immuunziekten, Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie (jaargang 31-9), 2021