Wat is collageen en wat doet het?
Collageen speelt een dominante rol in het behoud van de structurele integriteit van verschillende organen en weefsels, en zorgt daar onder andere voor flexibiliteit, sterkte en elasticiteit.
 
Collageen is vooral te vinden in kraakbeen, botten, pezen, ligamenten, huid, bloedvaten en tanden. De productie van collageen in het menselijk lichaam is niet constant, er zijn verschillende ziekten die een aanzienlijke daling van de collageenproductie kunnen veroorzaken. Ook leeftijd veroorzaakt van nature een vermindering van de endogene collageenproductie.
 
Om het gebrek aan collageen te minimaliseren en het collageenverlies in het menselijk lichaam in evenwicht te brengen, raden veel deskundigen aan om voedingssupplementen te gebruiken om de endogene productie van collageen te stimuleren en verbeteren om zo verlies van botmassa, afbraak van kraakbeen, gevoeligheid van gewrichten, huidrimpels, naast andere symptomen, te voorkomen.

 

Collageen in botten.
De botmatrix is opgebouwd uit mineralen (65%) en collageen (35%). De mineralen zorgen voor de stijfheid en de collageenvezels voor de buigzaamheid en de taaiheid. Veranderingen in de collageeneigenschappen kunnen daarom de mechanische eigenschappen van botten beïnvloeden en de breukgevoeligheid vergroten.

 

Collageen in de huid.
Collageen is waarschijnlijk het belangrijkste molecuul in de huid, het helpt de huid gehydrateerd te blijven en beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals de zon, vervuiling of koude. Collageen vermindert rimpels, fijne lijntjes en striae, en voorkomt en vertraagt de tekenen van veroudering van de huid. Het vermindert ook acneplekken dankzij zijn helende eigenschappen en helpt bij de wondgenezing. Collageen bestrijdt ook gelaatsverslapping en cellulitis.

 

Collageen in de gewrichten.
Collageen speelt een belangrijke rol in alle verschillende structuren waaruit het gewricht is opgebouwd, zoals kraakbeen, botten, ligamenten, pezen en spieren. Het collageen in het kraakbeen is van vitaal belang voor de druk- en schokabsorptie in de gewrichten.

 


Collageen in nagels en haar.
Samen met keratine is collageen  een cruciaal bestanddeel voor de structuur van de haarfollikel en de nagelplaat. Naast zijn opbouwende eigenschappen beschermt het door zijn antioxidatieve eigenschappen de follikel en de nagelplaatcellen tegen de destructieve schade van reactieve zuurstof, waardoor de huidstructuur wordt hersteld en de nagel- en haargroei wordt verbeterd.

 

De dagelijkse inname van 300 mg eierschaalmembraan vertoond in onderzoek binnen drie dagen een aanzienlijke vermindering van gewrichts- pijn en -disfunctie.

 

Collageen bronnen
Er zijn verschillende technieken die over de hele wereld gebruikt worden om collageen te "winnen". Sommige bedrijven gebruiken chemische technieken, en andere scheiden het membraan fysiek van de harde eierschaal, waarbij de oorspronkelijke structuur en samenstelling van "deze schat uit de natuur" behouden blijft.
 
Als we dieper in dit soort fysieke scheiding duiken, kunnen we ook verschillende methoden vinden om een zuiverder eierschaal membraanpoeder te verkrijgen. Bij Eggnovo zijn ze met hun gepatenteerde methode in staat om het zuiverste, 100% natuurlijke membraan te verkrijgen, waarbij ze het membraan van de eierschaal scheiden met alleen water, zonder chemicaliën en met zorg voor het milieu.
 
Het potentieel van het eierschaalmembraanpoeder
Collageen is het enige eiwit in het dierenrijk dat het meest voorkomt; het is afwezig in planten en eencellige organismen. Hoewel collageenbronnen in overvloed aanwezig zijn, vormen het uitbreken van verschillende ziekten bij landdieren en verschillende culturele en zelfs religieuze kwesties een bedreiging voor het gebruik ervan in ons dagelijks leven.
 
Daarom is men op zoek gegaan naar alternatieve bronnen, wat heeft geleid tot het gebruik van vis als bron van collageen. Om collageen op te nemen in vegetarische diëten, is het eierschaalmembraan de meest aantrekkelijke en zeer effectieve bron van collageen vol voordelen geworden.
 
- Rund
Dit is een van de grootste industriële bronnen van collageen. Het wordt industrieel gewonnen uit de huid, botten en pezen van koeien, met behulp van chemische processen. Een van de grote nadelen van rundercollageen is dat bijna 3% van de menselijke bevolking er allergisch voor is.
Een ander negatief punt zijn de uitbraken van verschillende ziekten zoals BSE, TSE en vooral de gekkekoeienziekte die op de mens kunnen worden overgedragen, en bijgevolg een reële bedreiging voor de mens vormen.
 
- Varkens
Deze bron wordt ook veel gebruikt door de collageenproductie-industrie. Het collageen wordt chemisch verkregen uit de huid en de beenderen van varkens. Aangezien varkenscollageen vrij veel lijkt op menselijk collageen, veroorzaakt het bij gebruik niet veel allergische reacties, maar er zijn nog steeds enkele ziekterisico's voor de mens, naast andere religieuze overwegingen.
 
- Marine
Momenteel is de zee een van de veiligste bronnen om collageen te verkrijgen, omdat zij minder ontstekingsreacties en immunogene reacties veroorzaakt dan collageen van landdieren en omdat er geen ziekten voorkomen die gezondheidscomplicaties kunnen veroorzaken.
De huid, de beenderen en de schubben van vissen worden hoofdzakelijk gebruikt om collageen te verkrijgen, maar net als bij de andere genoemde bronnen zijn er verschillende chemische procedures nodig om het oorspronkelijke weefsel te verteren en de niet-collageenhoudende eiwitten en pigmenten te verwijderen, zodat de collageenverwijderingsmethoden niet als chemisch-vrij kunnen worden beschouwd
 
- Eierschaal membraan
Eierschaalmembraan is de enige bron van collageen waar geen dierenleed aan te pas komt, en de enige die niet afkomstig is van dode dieren, het kan ook beschouwd worden als de enige multi-collageen natuurlijke bron omdat op een natuurlijke manier collageen type I, type V en type X gevonden kunnen worden. Naast de aanwezigheid van collageen in de eierschaal membraan, bevat het ook aanzienlijke hoeveelheden van chondroïtine sulfaat, glucosamine, hyaluronzuur, elastine, lysozyme, keratine en andere stoffen.

 

Verschillende recente studies hebben aangetoond dat de inname van eierschaalmembraan zeer doeltreffend is voor:

  • de gezondheid van de gewrichten
  • de regeneratie van het kraakbeen
  • de gezondheid en het uiterlijk van huid, haar en nagels

 

Eierschaalmembraancollageen vertoont zeer weinig auto-immuunreacties en allergieën, is bioveilig en heeft dezelfde eigenschappen als ander collageen van zoogdieren. Na de uitbraken van boviene spongiforme encefalopathie (BSE), mond- en klauwzeer en andere allergene problemen, waarbij beperkingen werden opgelegd aan het gebruik van collageen uit deze bronnen, is het eierschaalmembraan dan ook bestempeld als een meer dan interessante bron van collageen vol mogelijkheden.

 

Eggnovo heeft een 100% natuurlijk en chemisch vrij ingrediënt ontwikkeld, Ovomet. Dit is volgens een gepatenteerde methode waarbij alleen water en mechanische krachten worden gebruikt, met een zeer lage milieubelasting.

 

---------------------------------

 

Voordelen
Naast de vele gezondheidsvoordelen die het membraan oplevert, willen we de volgende specifieke voordelen voor het door Eggnovo geproduceerde eierschaalmembraan product onder de aandacht brengen:
 

- Bevordert circulaire economie.
Het beheer van grote hoeveelheden eierschaalafval die jaarlijks in de wereld worden geproduceerd is problematisch, omdat dit materiaal over het algemeen wordt gestort op stortplaatsen met stankproductie en microbiële groei tot gevolg. Er kunnen aanzienlijke milieu en economische voordelen worden behaald door dit bioafval om te zetten in nieuwe producten met toegevoegde waarde, zoals het eierschaalmembraan dat bij Eggnovo wordt geproduceerd.


 - Lagere dosis, hoger voordeel.
Het eierschaalmembraan dat bij Eggnovo wordt geproduceerd, kenmerkt zich door zijn hoge zuiverheid en door de grote hoeveelheid bioactieve stoffen die er, naast collageen, in aanwezig zijn, dankzij de gepatenteerde productiemethode die ze gebruiken. Dit hoofdkenmerk heeft aangetoond dat het sneller gezondheidsvoordelen oplevert dan andere collageensoorten, betere resultaten geeft bij slechts 300 mg per dag; een veel lagere dosis dan de aanbevolen dosis voor collageen (10 g) en ook bijna een halve dosis minder dan wat andere concurrerende eierschaalmembranen in de markt aanbevelen.


- Vegetarische collageenbron.
Omdat het van een dierlijke bron afkomstig is, is het niet geschikt voor veganisten, maar vanwege zijn oorsprong (ei) kan deze collageenbron wel worden beschouwd als de enige bron van collageen die geschikt is voor vegetariërs.
Sommige eetgewoonten, zoals vegetarisme, zijn gebaseerd op diëten met een zeker gebrek aan aminozuren, zoals hydroxyproline, die alleen aanwezig zijn in eiwitten van dierlijke oorsprong. Dit kan worden gecompenseerd door voedingssupplementen te nemen die rijk zijn aan collageen, zoals de grondstoffen of producten die worden geproduceerd door Eggnovo
 
 
Bron: EggNovo 

 

Klik hier voor de video en ontdek de kracht van Ovomet.