Herstel van Long COVID
kenmerken en moleculair mechanisme

De korte en lange termijn gevolgen van COVID-19 op het functioneren van de hersenen kunnen verklaard worden door veranderingen in metabole routes met als gevolg excitotoxiteit, wat feitelijk een neurotoxisch proces is.

Het gevolg van ontstekingsreacties, immuunreacties en neurotransmitter-depletie zijn o.a.

  • afname van geheugen en leervermogen
  • het verlies van weerstand op prikkels\
  • negatieve effecten op het neurologisch functioneren 

Het positieve nieuws is dat begrip van deze cellulaire en moleculaire mechanismen als veroorzakers van COVID-19 gerelateerde hersenschade de deur opent naar herstel, waarbij de kracht van voeding vaak wordt onderschat en echt heel belangrijk is.


Voedingsadvies

  • Eet zo puur en vers mogelijk en zo min mogelijk bewerkt.
  • Eet iedere dag zwavelrijke- en antioxidantrijke voeding.
  • Vermijd gluten, koezuivel, varkensvlees, smaakversterkers (E620-E640) en gistextract.
  • Gebruik gezonde vetten en vermijd snelle suikers.
  • Eet ruim voldoende eiwitten.
  • Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.
  • Vermijd geraffineerde voeding.
  • Niet overeten.
  • Drink minimaal 1,5 liter water per dag.
  • Vermijd magnetron gebruik en bereiding met droge hitte (hoge temperaturen).
  • Sla geen ontbijt over en eet geen koolhydraten na 21:00. 

Om energie te kunnen maken hebben we niet alleen macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) nodig om de zogeheten citroenzuurcyclus te kunnen laten werken. De citroenzuurcyclus produceert uit macronutriënten de chemische vorm van energie; ATP. Om dat te kunnen heeft deze cyclus bepaalde micronutriënten (vitaminen, mineralen en andere biomoleculen) nodig.

Een eenzijdig voedingspatroon, een voedingspatroon welke arm is aan verse producten, zal vitaminen, mineralen, antioxidanten en essentiële vetten missen, welke juist van belang zijn voor het herstellen van Long COVID in de hersenen.

-----------------------------------------

De kracht van voeding
Het nut van een zorgvuldig samengestelde multi.
 
Een tekort aan macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) zien we relatief weinig, omdat het volume van onze voeding niet tekort schiet. Wat wel tekort schiet is de kwaliteit! 
 
Ontoereikende hoeveelheden micronutriënten (meer dan alleen vitaminen en mineralen, ook tal van andere biomoleculen) komen veelvuldig voor en we zouden dit zelfs  ‘moderne ondervoeding’ kunnen noemen.
 
De complexiteit van stofwisselingsprocessen in cellen vraagt een combinatie van vitaminen, mineralen, antioxidanten en tal van andere actieve voedingsstoffen. Een goede multi bevat deze biomoleculen, die we micronutriënten noemen, in bio-identieke vormen en juiste hoeveelheden om alle lichaamscellen hun normale functies te laten uitoefenen.
 
Een goede multi ondersteunt daarmee tal van processen in het lichaam, waaronder:

  • de energiestofwisseling
  • tal van processen in het brein
  • synthese van neurotransmitters
  • allerlei cellulaire processen
  • de werking van de darm, de lever, de schildklier, het immuunsysteem, hormonen, bloedsomloop, bewegingsstelsel met botten en spieren, en nog veel meer.
     
    Het nut van een zorgvuldig samengestelde multi kan niet genoeg worden benadrukt.